Filmske adaptacije

Batman se pojavio kroz niz filmskih adaptacija.

1966. godine napravljen je prvi film o Batmanu po uzoru na TV-seriju iz tog vremena (a koja se dugo prikazivala i u Hrvatskoj). Batmana i Robina su glumili Adam West i Burt Ward.

1989. godine izlazi triler “Batman” kojeg režira Tim Burton, a glumi Michael Keaton kao Batman i Jack Nicholson kao Joker. Film je postigao veliki uspjeh, a i danas se smatra ultimativnim filmom po stripu.

1992. godine Burton režira još jedan film o Batmanu, “Batman se vraća“. Uz Keatona koji ponavlja svoju ulogu, glume i Danny DeVito kao Pingvin, Christopher Walken kao Max Schreck te Michelle Pfeiffer kao fatalna Catwoman. Iako je postigao komericijalni i kritički uspjeh, smatra se lošijim od prethodnika.

1995. godine Joel Schumacher zamjenjuje Burtona i režira “Batman zauvijek“, koji je bio fijasko i kod publike i kod kritike zbog svoje prevelike šarenosti i neozbiljnosti što je u velikom kontrastu s Burtonovim gotički mračnim prethodnicima. Michaelu Keatonu se nije sviđala Schumacherova vizija Batmana, pa ga je zamijenio Val Kilmer. U ostalim su se ulogama pojavili Chris O’Donnell kao prvi filmski Robin nakon dugo vremena,Nicole Kidman kao psihologinja Chase Meridian, Tommy Lee Jones kao Harvey Dent/Dvolični i Jim Carrey kao Riddler.

1997. godine stiže posljedni nastavak iz prvog filmskog serijala, strahotno loš “Batman i Robin“. U nastavku Schumacherove tradicije, film je potpuno propao u svakom aspektu te je bio izrugivan od strane publike i kritike. Novi Batman je bio George Clooney, a uz njega su se pojavili Chris O’Donnell kao Robin, Arnold Schwarzenegger kao G. LedeniUma Thurman kao Otrovna Ivy i Alicia Silverstone kao Batgirl. Zbog katastrofalne reakcije na film, odgođen je novi Scumacherov nastavak pod nazivom “Batman Triumphant” te je franšiza o Batmanu stavljena na čekanje na gotovo osam godina.

2005. godine kreće novi serijal o Batmanu, a redatelj, poznat po kvalitetnim filmovima, je Christopher Nolan. Film “Batman: Početak” pokreće priču iznova, od samog početka. Nolanova verzija je puno mračnija te je prošla odlično i kod kritike i kod publike. Batmana glumi Christian Bale, a tu su još i Michael Caine kao batler Alfred PennyworthLiam Neeson kao Ra’s al GhulKatie Holmes kao Bruceova prijateljica Rachel DawesGary Oldman kao narednik James GordonCillian Murphy kao Strašilo i Morgan Freeman kaoLucius Fox.

2008. godine izlazi nastavak filma “Batman: Početak” pod nazivom “Vitez tame” koji ruši rekorde gledanosti. Film je bio potpuni uspjeh, a zapamćen je i po preminulom Heathu Ledgeru u ulozi Jokera za koju je dobio filmsku nagradu Oscar. Batman je kao i u prošlom nastavku Christian Bale, a uz Jokera se pojavio i Harvey Dent/Dvolični kojeg je glumioAaron Eckhart. Ostatak ekipe je ostao isti osim Katie Holmes koju je zamijenila Maggie Gyllenhaal u ulozi Rachel Dawes.

2012. godine Nolanova trilogija o Batmanu dobiva svoj završetak, “Vitez tame: Povratak“. Film je odlično prošao u kinima sa zarađenih 75,8 milijuna dolara u prvom danu prikazivanja, vrlo dobro ga je prihvatila i kritika i publika. Od novih glumaca su se pojavili Tom Hardy kao BaneAnne Hathaway kao Selina Kyle/CatwomanJoseph Gordon-Levittkao policajac John Blake i Marion Cotillard kao Miranda Tate/Talia al Ghul.

Leave a comment